fbpx
 

Bio – the long read

Augustus 2014. Een Silver Pockets Full-maand. Singer/songwriters Edwin Dortland en Erwin Mossel gieten hun akoestisch gitaarduo RedWine in een bandvorm. Ze schreven dat jaar acht songs in Jayhawks-stijl die -naar hun idee- beter tot hun recht zouden komen met bas en drums. Fred Langhorst- een goeie vriend van Edwin en Erwin- is op dat moment in Vlaardingen met afstand de meest getalenteerde selfmade drummer. Bassist Freerk van Oudheusden,  met wie Edwin al sinds 1986 in verschillende rockbands speelt, vormt samen met Fred de basis onder RedWine.

De band besluit verder te gaan als Silver Pockets Full. Dit is hoe de Chinezen een maand noemen waarin er vijf weekends vallen. Een eerste demo ziet in april 2015 het licht en krijgt lokaal positieve kritiek. Wat de band mist is een muzikale smaakmaker. Al snel sluit toetsenist Erik van der Vlis zich aan. Met zijn verleden in de progrock brengt hij nieuwe, ongebruikelijke invalshoeken aan in de americanasongs van Edwin en Erwin.

Na een aantal succesvolle gigs bij Radio Rijnmond en op het Zomerterras in Vlaardingen is het lokale publiek warmgedraaid en wil Silver Pockets Full zijn vleugels uitslaan.  Met een crowdfundingcampagne waar maar liefst 180 fans aan bijdragen wordt het debuutalbum ‘Where We’re Coming From’ mogelijk gemaakt.  De band neemt alle 12 songs zelf op en laat de mix over aan producer Huub Reijnders (o.m. Blof, Alain Clark).

 

Het album wordt voor een uitverkochte Kroepoekfabriek in Vlaardingen gepresenteerd en krijgt goede kritieken.  3voor12Rotterdam nomineert het als ‘Album van het jaar 2016’ en de band begint aan een intensieve tour langs zalen, festivals en huiskamers.

 

Eind 2016 trekt zanger/gitarist Erwin Mossel zich echter om persoonlijke redenen terug. Met de komst van gitarist Roger Verbeek als zijn vervanger moet in 2017 de formule voor Silver Pockets Full opnieuw worden samengesteld.  De tweestemmige leadzang vervalt als basis en Edwin Dortland legt zich naast de leadvocals uitsluitend toe op de akoestische gitaar en het componeren van de songs.

Edwin laat zich inspireren door artiesten die het aandurven om heel persoonlijk te blijven,  zoals Michael Rosenberg van Passenger, John Mayer of dichter bij huis, Racoon.

De uitdaging voor de band is om met zijn vijven zijn verhaal muzikaal verder te brengen en daarbij dat persoonlijke vast te houden. En daarna om dit live ook nog over te brengen. Silver Pockets Full vertaalt dit in ritmische, gelaagde intense muziek onder de rijke teksten. En altijd met een positief, catchy randje. Halverwege 2017 staat Silver Pockets Full als een huis en wordt de draad weer opgepakt.

Dat resulteert in tientallen gigs op memorabele plekken en de volledig zelf geproduceerde EP ‘Stay Close’ in 2018. Dit album vertelt in vijf songs het verhaal van de opoffering voor de liefde. Keuzes die we allemaal maken, keerpunten in onze levens, points of no return, of… maybe there will come a day… De songs van de EP vormen, naast ander nieuw materiaal, de ruggengraat van een nieuwe tour in 2019 langs clubs, cafés, festivals, radioshows en huiskamers.

Begin 2020 verlaten bassist Freerk van Oudheusden en gitarist Roger Verbeek om persoonlijke redenen de band.

Met gitarist Guillaume Dumas (SonicRocket, Bastah!) en bassist Marco Vogler (DoeMaarEenLiedje, Mr. Man, Pink Floyd Project) slaat de band een compleet nieuwe weg in. Muzikaler, meer electro, experimenteler. Meer groove. Meer dansbaar. 

De nieuwe SPF brengt een ode aan de warme poprock van de jaren ’80 en ’90, vertaald naar de 21e eeuw. Bewegend tussen TalkTalk, Tears for Fears, Coldplay en RHCP vertellen we verhalen over een wereld die langzaam maar zeker op hol is geslagen. De band hoopt eind 2021 een nieuw album te presenteren. Tot die tijd worden de nieuwe songs live getest.